Czy każdy lubi cukierki? Na pewno jest coś, co lubicie. Może to są cukierki, może jakiś psikus. Zbliżają się święta, przy których rozpanoszyły się zagraniczne tradycje. Dzieci wiedzą co to te wszystkie "halołiny" a starsi już się do tego powoli przyzwyczajają. Ja, czyli ta, która się nie przyzwyczaiła, zrobię to po swojemu. Oto cukierki.

 

Mały psikus, czyli moje ulubione cukierki. Ja jestem z tych, co to na słowo ulubione słodycze, bez których nie można przeżyć tygodnia, myślę o ziemniaczkach, schabowym i fasolce szparagowej. No dobra, surówkę można zamienić na inną. Ale reszta jest obowiązkowa. Inne cukierki lubię, ale bez problemu mogę bez nich żyć. A pytanie konkursowe brzmi, jaki jest Twój ulubiony cukierek? Poproszę o zdjęcia, opisy, piosenki a nawet wiersze.

 

Cukierek, który będzie najfajniejszy wygra jedno pobranie. Tradycyjnie wybiorę zwycięzcę w poniedziałek przy porannej kawce. No to przyznać się, od czego rosną Wam boczki?

Nie lubię tortów. Jakoś za nimi nie przepadam. Zawsze są słodkie, pełne masy i ogromne. Ale ten miałabym ochotę zjeść. Dlatego cukierniczka (czyli Pani cukiernik) otrzymuje ode mnie jedno pobranie :-)

 

Komentarze

ania_w
#25 ania_w 2017-10-30 18:51
A to niespodzianka! Dziękuję bardzo :-)
papavero
#24 papavero 2017-10-30 12:29
I zrobiłam się głodna. Więcej takiego konkursu nie przygotuję. To po prostu było okrutnie kuszące wszystko.
pralinka37
#23 pralinka37 2017-10-30 10:30
Cytuję Katarzyna:
https://papavero.pl/images/photos/2150/3077/img-0850.JPG
A to mój cukierek ;-) szwabskie pierogi vel kartacze. Robię je raz w roku na moje imieniny, trzeba na nie obrać ok 30 kg ziemniaków żeby nakarmić wszystkie głodomory :-) spotykamy się dzień wcześniej na obieranie ziemniaków.Jest wesolutko jak taka banda siedzi w kuchni i obiera pyrki.
Nadzienie jest takie jak na ruskie pierogi ,wierzchnia warstwa jak kluski śląskie.
Podaję je z zasmazaną kiszona kapustą. Na samo wspomnienie mam slinotok :lol:
Ktoś się przyłączy ? :-)

Katarzyna, ja się przyłączam :D bo od słodkości to mnie mdli... :-x
czy ktoś pamięta "Dziewczyny do wzięcia"?
http://bi.gazeta.pl/im/0f/f9/13/z20942863V,Dziewczyny-nie-daly-sie-wziac-na-krem-sultanski--P.jpg
ania_w
#22 ania_w 2017-10-29 22:35
ania_w
#21 ania_w 2017-10-29 22:35
ania_w
#20 ania_w 2017-10-29 22:34
ania_w
#19 ania_w 2017-10-29 22:33
Mnie wielką frajdę sprawia robienie tortów (oczywiście zaraz po szyciu)
omikrona
#18 omikrona 2017-10-29 19:30
Moje boczki rosną od internetu :P Za dużo w nim przepisów na fajne ciasta - i nie mam wyjścia, muszę piec :lol:
regina16
#17 regina16 2017-10-28 23:12
Cytuję Katarzyna:
https://papavero.pl/images/photos/2150/3077/img-0850.JPG
A to mój cukierek ;-) szwabskie pierogi vel kartacze. Robię je raz w roku na moje imieniny, trzeba na nie obrać ok 30 kg ziemniaków żeby nakarmić wszystkie głodomory :-) spotykamy się dzień wcześniej na obieranie ziemniaków.Jest wesolutko jak taka banda siedzi w kuchni i obiera pyrki.
Nadzienie jest takie jak na ruskie pierogi ,wierzchnia warstwa jak kluski śląskie.
Podaję je z zasmazaną kiszona kapustą. Na samo wspomnienie mam slinotok :lol:
Ktoś się przyłączy ? :-)

Przyłączam się do ślinotoku.
Katarzyna
#16 Katarzyna 2017-10-28 20:25
https://papavero.pl/images/photos/2150/3077/img-0850.JPG
A to mój cukierek ;-) szwabskie pierogi vel kartacze. Robię je raz w roku na moje imieniny, trzeba na nie obrać ok 30 kg ziemniaków żeby nakarmić wszystkie głodomory :-) spotykamy się dzień wcześniej na obieranie ziemniaków.Jest wesolutko jak taka banda siedzi w kuchni i obiera pyrki.
Nadzienie jest takie jak na ruskie pierogi ,wierzchnia warstwa jak kluski śląskie.
Podaję je z zasmazaną kiszona kapustą. Na samo wspomnienie mam slinotok :lol:
Ktoś się przyłączy ? :-)