Wigilia Bożego Narodzenia jest częścią życia każdego chrześcijańskiego domu. Kto jednak z nas zastanawiał się kiedykolwiek nad tym ile wigilijnych  zwyczajów zostało zaczerpniętych z pogańskich obrzędów.  Wiecie o czym mowa? Pierwszym przykładem są zboża, mak i miód, które wykorzystujemy np. w takiej oto potrawie o nazwie kutia.

 

alt

Trzymacie puste miejsce przy wigilijnym stole dla nieoczekiwanego gościa? To również pozostałość po naszych pogańskich przodkach. Tak więc nie zawsze o tym wiemy ale nieświadomie podtrzymujemy zwyczaje niechrześcijańskie.

alt

A co jeszcze pojawi się w dniu dzisiejszym na naszych wigilijnych wieczerzach? Zwyczajowo powinny się znaleźć wszystkie płody ziemi w postaci dwunastu potraw. I wszystkich należy spróbować aby cieszyć się szczęściem przez cały rok. Oto te najczęściej spotykane:

  • barszcz z uszkami, czasem jest to zupa grzybowa, biały żur, zupa owocowa lub zupa rybna
  • ryby przyrządzane na tysiące sposobów, bardzo często pojawia się karp
  • kapusta z grochem lub z grzybami
  • pierogi z kapustą lub z grzybami, czasem też tradycyjne ruskie lub z serem
  • kasza z suszonymi grzybami
  • fasola z suszonymi śliwkami
  • paszteciki z grzybami
  • kluski z makiem, cukrem i miodem
  • kompot z suszonych owoców
  • kutia
  • zupa migdałowa
  • sałatka warzywna

A wszystko to postne, czyli bez mięska i bez użycia jakichkolwiek tłuszczy zwierzęcych podczas ich przygotowywania. I chociaż nie jest to już obwarowane przepisami kościelnymi, które od jakiegoś czasu pozwalają spożywać produkty mięsne w wigilię, to jednak zwyczaje i tradycja głęboko zakorzenione w naszej świadomości powodują, iż wybieramy karpia zamiast kurczaka.

alt alt

Dla jednych z Was najważniejszą potrawą wigilijną jest karp, ja go nie lubię, uwielbiam za to czerwony barszcz z uszkami. A co dla Was jest tym najważniejszym daniem tej świątecznej kolacji? Zdradźcie mi ten sekret! :)

 

 

 

Komentarze

Susanna
#6 Susanna 2011-12-24 13:54
U na s nie jada się pierogów :P Tylko karpie - dużo karpia, moczka, makówki, zupa rybna, kapusta z grzybami, konopiotka. Ahh Święta - cudowny czas :)
aniawrk
#5 aniawrk 2011-12-24 12:58
U mnie od zawsze babcia robi najwspanialszą zupę z karpia. Dałabym się za nią pokroić :P Poza tym jest smażony karp - nie przepadam bo za tłusty, kapusta z grochem, grzybami, makówki i to by było na tyle. W pierwszy dzień świąt jadę do drugiej babci, która robi pyszne paszteciki z kapustą lub z mięsem do barszczu.
Aga
#4 Aga 2011-12-24 12:37
Najbardziej lubię barszcz z uszkami. Będę je dziś robić po latach przerwy. Na razie zapomniałam grzybów wieczorem namoczyć, taka ze mnie kucharka. :-|
Na Śląsku jest też zupa siemieniotka. Poza tym ze słodkich potraw makówki i moczka.
A najważniejsze dla nas jest świętowanie urodzin Jezusa.
Wszystkim wiele radości życzę!
vingag
#3 vingag 2011-12-24 11:05
O, nigdy nie widziałam kukurydzy w kutii:)
Katarzyna
#2 Katarzyna 2011-12-24 10:12
U nas najwazniejszy jest barszcz z uszkami a w nastepnej kolejności pierogi. :-) Dlatego musimy ich nalepić naprawdę dużo ;-)
Virgin301
#1 Virgin301 2011-12-24 09:49
Wigilia bez zupy grzybowej i pierogow z grzybami to nie wigilia :D a przy okazji
zycze Wszystkim pogodnych, rodzinnych i bialych Swiat Bozego Narodzenia oraz bogatego Mikolaja :lol: